Stotteren oorzaak

Er zijn verschillende theorie├źn over stotteren. Ook is er veel wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd. De oorzaak van stotteren is echter niet helemaal bekend. Vroeger dacht men dat het aangeleerd gedrag was. Tegenwoordig zijn er verschillende factoren aan te wijzen die bijdragen aan het ontstaan van stotteren. Er zijn bijvoorbeeld aanwijzingen te vinden in de genen, de omgeving en ontwikkeling maar ook je ademhaling, articulatie en emoties kunnen bijdragen aan het ontstaan van stotteren.

Erfelijkheid

Onderzoek heeft uitgewezen dat er zeker sprake is van erfelijke factoren. 60% van de mensen die stotteren hebben ook een ander familielid die stottert. Wanneer vader stottert heeft zijn zoon 22% kans op stotteren en zijn dochter 9%. Als moeder stottert zijn deze kansen respectievelijk 36% en 17%. Tweelingstudies bij zowel eeneiige als twee-eiige tweelingen en ook onderzoek bij kinderen met adoptieouders wijzen uit dat er zeker een genetische aanleg bestaat. Recent is aangetoond dat er genen bestaan die met stotteren samengaan.

Zwakke spraakmotoriek

Bij stotteren is er altijd sprake van een zwakke spraakmotoriek. De boodschappen van je hersenen naar je spreekspieren worden niet altijd even goed verstuurt of opgevangen. De zwakke spraakmotoriek is in veel gevallen aangeboren. Stotteren kom ook voor in combinatie met andere ontwikkelingsstoornissen, zoals ADHD of autisme. Mede door het feit dat deze mensen meer vatbaar zijn voor de uitlokkende factoren als emoties en stress (zie hieronder).

Temperament

Je temperament kan ook een bijdrage leveren in het ontstaan van stotteren. Je temperament geeft aan hoe jij bent. Het is aangeboren en niet aangeleerd. Het kan het stukje van jezelf zijn of je kan het van je ouders hebben. Zo kan het zijn dat je bijvoorbeeld erg levendig bent, erg veel contact zoekt of juist niet zoveel kan verdragen en snel stress hebt. Temperament zit in je en komt naar buiten door uitlokkende factoren. De uitlokkende factoren kunnen dan de oorzaak zijn in het ontstaan van stotteren.

Uitlokkende factoren

Uitlokkende factoren zorgen ervoor dat iets dat in je zit onder invloed van die factor naar buiten komt. Bij stotteren is er altijd sprake van een zwakke spraakmotoriek. Dat kan genetisch bepaald zijn of in jou als persoon zitten. Het kan geleerd worden deze spraakmotoriek te verbeteren of onder controle te houden, maar door bepaalde factoren wordt het stotteren toch uitgelokt of verergerd. Dit zijn geen directe oorzaken. Hieronder enkele voorbeelden van uitlokkende factoren:

Stress

Stress kan stotteren uitlokken. Wanneer kinderen (veel) spanning ervaren, zoals de eerste schooldag, een drukke periode of veel stress thuis. Kan het zijn dat ze meer of eerder gaan stotteren. Gekeken naar stress in combinatie met het spreken kan het invloed hebben wanneer een kind bijvoorbeeld altijd snel moet spreken omdat het anders onderbroken wordt door een broertje of zusje of wanneer moeder of vader vaak op het punt staat weg te gaan als het kind iets wil vertellen. Hierbij heb je vaker kans op het struikelen over letters en woorden en kan het stotteren uitgelokt of versterkt worden.

Emoties

Onderzoek heeft aangetoond dat wanneer er heftige emoties aanwezig zijn (zowel positief als negatief) dit het stotteren kan uitlokken of verergeren. Daarnaast werkt het ook omgekeerd. Onderzoek wees uit dat kinderen die stotteren met meer en heftigere emoties reageren op bepaalde gebeurtenissen. Neurobiologische factoren Onderzoekers denken ook dat neurobiologische factoren als afwijkingen in het zenuwstelsel een rol spelen bij het ontstaan van stotteren. Tevens is vastgesteld dat stof dopamine is verhoogd bij mensen die stotteren. Wat hiervan precies de rol is en hoe het werkt is echter nog erg onduidelijk.

Hersenbeschadiging

Wanneer er een beschadiging is aan de spreekspieren of in het hersengebied is dat de spraak regelt, door bijvoorbeeld een ongeluk, bloeding of een infarct kan dit invloed hebben op de spraak. Een gevolg hiervan kan zijn dat je gaat stotteren.

Blijf op de hoogte

[yks-mailchimp-list id="4be02d3ee9"]

Social

twittericon

Jij en spreeksucces

Goed kunnen communiceren is belangrijk. Het zorgt er zelfs voor dat je meer uit het leven kunt halen. Dat je meer geluk ervaart. Spreeksucces helpt jou het meeste uit jouw communicatie te halen.

Meer

Privacy Policy