Stotteren peuter

Gemiddeld leren kinderen zo tussen en 13 en 18 maanden spreken. Al doende krijgen ze de spraakmotoriek onder de knie. In het begin is het normaal dat er krom gesproken wordt of dat kinderen struikelen over woorden of haperingen uitbrengen. Niks om je zorgen over te maken. De oorzaak is vaak dat het kind sneller denkt en wil spreken dan het woorden uit kan brengen. Onder invloed van emotie of enthousiasme wil het kind ineens heel veel zeggen en komt dan in moeilijkheden omdat de spraakmotoriek nog niet in zoverre ontwikkeld is. Dit is in de meeste gevallen een tijdelijke niet-vloeiendheid in het spreken en gaat ook weer over.

Peuters en stotteren

Toch is het goed om de spraakontwikkeling in de gaten te houden. Globaal gezien zijn er vier fasen in het ontstaan van stotteren. In de eerste fase worden woorden of lettergrepen of klanken herhaald. Dit gebeurt in de meeste gevallen wanneer er sprake is van heftige emoties. Er zijn ook tijden dat het kind wel vloeiend spreekt. Veel kinderen herstellen zich uit deze eerste fase en zijn zich er ook niet echt van bewust. Peuters die stotteren zitten meestal in deze eerste fase. Echter, 5% van de peuters herstellen niet uit de eerste fase en blijven stotteren. De overige fases komen voor in de (latere) kindertijd of volwassenentijd. Hierin speelt het weten dat je stottert een grotere rol, dit kan stotteren versterken. Wanneer je in de eerste fases de hulp zoekt van een logopedist is er het meest en snelst kans op herstel.

Wanneer stottert mijn peuter?

Het onderscheid tussen een normale spraakontwikkeling en stotteren is moeilijk te herkennen als ouder. Wanneer u het volgende in de spraak van uw peuter herkent zou het kunnen dat uw peuter stottert:

    • Wanneer uw kind steeds op dezelfde letters en woorden blijft hangen
    • Wanneer de niet vloeiendheden in de spraak ook buiten emotionele situaties voorkomen
    • Wanneer de niet vloeiendheden in de spraak langer dan 6 maanden aanhouden
    • Wanneer uw kind naast het stotteren andere haperingen vertoont in de motoriek
    • Wanneer u ziet dat uw kind lijdt onder de niet vloeiendheden in de spraak

Help uw peuter van het stotteren af

Hoe sneller de behandeling van stotteren start hoe meer resultaat er geboekt kan worden. Peuters zijn zich immers nog niet zo bewust van het feit dat ze stotteren, waardoor emoties, gedachten en onzekerheden rondom het praten nog niet zo zijn aangewakkerd. Daarnaast is het brein nog erg beïnvloedbaar als het nog midden in een leerproces zit in plaats van dat het zich een bepaalde manier van spreken al geheel eigen heeft gemaakt. Het is dan ook een goed idee om zo vroeg mogelijk een logopedist in te schakelen. Deze kan vaststellen of uw kind inderdaad stottert en uw kind helpen de spraakmotoriek te verbeteren.

Blijf op de hoogte

[yks-mailchimp-list id="4be02d3ee9"]

Social

twittericon

Jij en spreeksucces

Goed kunnen communiceren is belangrijk. Het zorgt er zelfs voor dat je meer uit het leven kunt halen. Dat je meer geluk ervaart. Spreeksucces helpt jou het meeste uit jouw communicatie te halen.

Meer

Privacy Policy