Stotteren bij pubers

Daan (16): “Ik zou graag contact leggen met een meisje die ik leuk vind, maar ik durf niet, omdat ik stotter. Ik wil graag dat ze me stoer vindt en als ze weet dat ik stotter vindt ze me vast een loser. Ik word er zo boos om. Soms wil ik wel schreeuwen of sla ik thuis op een kussen omdat ik er zo moe van word. Ik wil niet meer stotteren! Het lijkt ook of het met de dag erger wordt. Laatst stotterde ik zelfs toen ik bij de snackbar om een frietje vroeg, dat heb ik normaal nooit. Ik ben geneigd dan maar niks meer te zeggen, en al helemaal niet tegen meisjes. Ik ben wat stiller of trek me terug, of verschuil me achter mijn vrienden, terwijl ik zo eigenlijk helemaal niet ben. Het liefst leg ik contact met een meisje via het internet, dan hoef ik niet te praten en merkt ze niet dat ik stotter.”

Frustraties en vermijding

Stotteren kan in je puberteit flinke frustraties geven. Pubers willen niet afwijken van de rest, of juist wel, maar dan op hun eigen manier. Beoordeling op hoe je doet op overkomt is in die leeftijd sterk aanwezig. Leeftijdgenoten kunnen dan ook erg hard zijn en je op je stotteren veroordelen. De psychische component van het stotteren speelt een veel grotere rol vanaf je puberteit. Het kan een flinke aanslag zijn op je zelfbeeld wanneer anderen of jijzelf je veroordelen/veroordeelt om het feit dat je stottert. Frustraties en de neiging tot het vermijden van bepaalde situaties komen in de puberteit dan ook veel voor. Hierdoor heb je kans dat het stotteren verergert in plaats van vermindert. De zogenoemde derde fase in de ontwikkeling van stotteren.

Hoe ga je ermee om?

Het stotteren verandert niet zozeer in de puberteit, maar meer de manier waarop je ermee omgaat. Spreeksucces.nl kan je helpen jezelf niet te veroordelen om het feit dat je stottert. Het heeft namelijk niets te maken met wie jij bent of wat jij uitdraagt. Daarnaast kan spreeksucces.nl je o.a. helpen met het volgende:

 • Articulatie en spreektempo
  Veel mensen die stotteren denken sneller dan dat ze praten, waardoor er blokkades of haperingen ontstaan. Door middel van het inlassen van pauzes en klanken bewust uitspreken kan het stotteren verminderen
 • Ademhaling
  Wanneer je snel en hoog ademhaalt heb je meer kans op blokkades of haperingen. Spreeksucces.nl leert je op de juiste manier ademhalen.
 • Houding
  Zowel je houding tegenover het stotteren als je lichamelijk houding komen aan bod. Zelfverzekerdheid kan je uitstralen. Daarnaast, biedt een rechte houding meer ruimte voor je ademhaling en kan het stotteren verminderen.
 • Stoppen met vermijden
  Vermijden houdt het stotteren in stand. De focus wordt op die klanken gelegd en daardoor versterkt het stotteren juist. Het is goed om te oefenen met de klanken waar je moeite mee hebt.

Blijf op de hoogte

[yks-mailchimp-list id="4be02d3ee9"]

Social

twittericon

Jij en spreeksucces

Goed kunnen communiceren is belangrijk. Het zorgt er zelfs voor dat je meer uit het leven kunt halen. Dat je meer geluk ervaart. Spreeksucces helpt jou het meeste uit jouw communicatie te halen.

Meer

Privacy Policy