Stotteren volwassenen

Els (53): “Zolang ik me kan herinneren stotter ik al. Ik vind het verschrikkelijk. Het liefst blijf ik in huis en ben ik alleen. Alleen als het moet ga ik naar plekken waar veel mensen zijn, een verjaardag bijvoorbeeld. Van tevoren maak ik mij al erg druk en hoop ik dat ze me niet teveel vragen. Op de verjaardag zelf sta ik vaak in de schaduw van mijn man. Met mijn gezichtsuitdrukkingen probeer ik aanwezig te zijn. Ik lach en knik, maar niet te opvallend want straks geven ze mij het woord. Ook naar de winkel vind ik het moeilijk om te gaan. Ik struikel altijd over de ‘d’ en de ‘b’, dus ‘dankjewel’ of ‘bedankt’ kan ik niet zeggen. Mensen vinden me vast asociaal. Soms maken anderen mijn woorden af, daar heb ik helemaal een hekel aan. Alsof ik een achterlijke ben! Nee, laat mij maar lekker met rust.”

Sociale angst en spreekangst

1% van de volwassenen stottert. Hoe meer het geïntegreerd is in je systeem, hoe moeilijker te verhelpen. Veel volwassenen kampen niet zozeer met de verergering van het stotteren maar met de componenten daaromheen. Zo zijn ze door de jaren heen bijvoorbeeld steeds meer woorden of situaties gaan vermijden die ze deden stotteren. Soms kan daaruit een sociale angst of spreekangst ontstaan. Zo iemand bevindt zich dan in de vierde fase in de ontwikkeling van stotteren.

Blijven struikelen

Het kan ook zijn dat je minder last hebt van de psychische componenten maar dat je blijft struikelen over bepaalde klanken of woorden. Je hebt er dan minder last van, maar toch zou je er vanaf willen. Dat kan!
In welke fase je je ook bevindt, hulp komt nooit te laat. Spreeksucces.nl kan je helpen met het verminderen van stotteren of het vinden van de juiste manier op met jouw stotteren om te gaan. Bijvoorbeeld door:

  • Vermijding op te heffen, situaties aan te gaan
  • Te letten op je articulatie
  • Te letten op je snelheid van spreken
  • Te letten op je ademhaling
  • Trucjes te vinden om jouw stotteren te verminderen, zoals pauzes, rekken van klanken enz.
  • Je minder te schamen voor je gestotter

Blijf op de hoogte

[yks-mailchimp-list id="4be02d3ee9"]

Social

twittericon

Jij en spreeksucces

Goed kunnen communiceren is belangrijk. Het zorgt er zelfs voor dat je meer uit het leven kunt halen. Dat je meer geluk ervaart. Spreeksucces helpt jou het meeste uit jouw communicatie te halen.

Meer

Privacy Policy