Voorbereiden presentatie

Er zijn verschillende manier om je presentatie voor te bereiden en uit te voeren. De één vertrouwt op slechts steekwoorden, de ander schrijft de inleiding en conclusie (of zelfs de hele presentatie) uit.

Begin met structureren

Welke manier je ook kiest, orden altijd eerst de belangrijkste informatie. Plaats deze in een logische volgorde. Schrijf onder elk punt wat je wilt vertellen in je presentatie. Denk ook aan de hulpmiddelen en ondersteuning die je nodig hebt. Een voorbeeld kan er zo uitzien.

Inleiding

 • Openingszin
 • Over mij
 • Wat ga ik vertellen

Middenstuk hier ga je op de materie in

 • Belangrijk punt 1
 • Belangrijk punt 2
 • Belangrijk punt 3

Inhoud

 • Samenvatting / conclusie
 • Afronding / aanbeveling
 • Eventueel: noem de belangrijkste bronnen

Heb je eenmaal de belangrijkste punten geordend dan kun je beginnen met het ‘invullen’ van de presentatie. Het klinkt misschien opmerkelijk, maar begin met het middenstuk van de presentatie. Werk hierna aan de conclusie en eindig met de inleiding. Het is eenvoudiger om aan de inleiding te werken als je weet wat je behandelt in de presentatie.

Oefen de presentatie

Heb je eenmaal een ruwe versie van de presentatie opgesteld dan kun de presentatie een keer oefenen. Probeer verschillende zinnen, woorden en variaties. Schrijf de belangrijkste punten van de presentatie op een spiekbriefje zodat je deze niet vergeet. Hoe vaak je de presentatie moet oefenen? Idealiter net zolang totdat je de presentatie vloeiend kunt brengen.

Wil je de presentatie helemaal uitschrijven. Zorg dat je, aan de hand van de punten die je hebt opgeschreven een uitgewerkte versie creëert . Schrijf meer op dan je denkt nodig te hebben. Het is eenvoudiger om informatie te reduceren tot een acceptabele lengte dan informatie toevoegen. In de ideale situatie begin je op tijd met het uitschrijven van de presentatie, laat je het een paar dagen bezinken en ga je dan verder. Voor een meer natuurlijk voorkomen tijdens de presentatie kun je overwegen de uitgeschreven tekst uit te werken tot ‘spiekbriefjes’.

Tips om jouw boodschap goed over te brengen

 • Gebruik makkelijke en duidelijke bewoordingen
  Wanneer je moeilijk woorden, vaktaal of technisch jargon gebruikt zorg dan dat je zeker weet dat je publiek hiermee bekend is of leg de termen uit.
  • Gebruik taal die te visualiseren is voor het publiek
   Dit geldt zeker als het publiek niet erg bekend is met de materie. Als je het hebt over een woning met een inhoud van 500m2 kun je dit ook benoemen als ‘een flinke villa’.
   • Gebruik verbindingswoorden
    Probeer mensen door de presentatie te loodsen door het gebruik van verbindingswoorden. Hierna, vervolgens, als eerste etc. zijn voorbeelden van woorden waarmee je tekst kunt verbinden. Hierdoor kan je publiek de presentatie beter volgen (een overdaad aan verbindingswoorden kan de presentatie nadelig beïnvloeden).
   • Denk vooruit tijdens de voorbereiding en presentatie

    Wees ervan bewust dat je tijdens het presenteren een stap vooruit moet denken. Presenteren gaat verder dan het uitspreken van woorden. Een aantal voorbeelden:

    Demonstreren
    Demonstreer je een product tijdens je presentatie? Bedenk dan vooraf goed welke functionaliteiten van het product je onder de aandacht van je publiek wilt brengen.

    Visuele ondersteuning
    Wanneer en op welke moment maak ik gebruik van visuele ondersteuning als powerpoint of prezi en op welke manier wordt het verhaal gekoppeld aan het visuele aspect (dit koppelen kan zo simpel zijn als: ‘De opgaande trend, zoals u in deze grafiek ziet’).

    Interactie met je publiek
    Denk na over de gebaren en de intonatie waarmee je wilt gaan presenteren.

    Tips voor een goede (voorbereiding van je) presentatie

    Hieronder staan een aantal tips en aanbevelingen waar je al in de voorbereiding van je presentatie rekening mee kunt houden (en waar je tijdens de presentatie baat bij hebt).

    Ken de structuur
    Weet je waar je het in de inleiding, kern en afsluiting van de presentatie over wilt hebben? Prima, dit zorgt voor flexibiliteit wanneer er iets onverwachts gebeurt tijdens het presenteren.

    Met of zonder uitgeschreven tekst presenteren
    Een presentatie geven zonder uitgeschreven tekst kan ‘eng’ voelen. Zeker voor de beginnende presentator. Ervaren presentatoren presenteren (vrijwel) altijd op basis van aantekeningen. Welke keuze jij ook maakt, bepaal vooraf of je slechts aantekeningen gebruikt, of dat je de tekst uitschrijft.

    De uitgeschreven presentatie
    Het voelt als de meest zeker optie, de presentatie helemaal uitschrijven. Doe je dit, zorg dan dat je de belangrijkste punten, paragrafen en hoofdstukken arceert. Op deze wijze kun je, als je de draad kwijt bent, deze weer snel oppakken.

    De presentatie op basis van aantekeningen
    Bij een presentatie die ondersteund wordt door aantekeningen is het belangrijk om deze goed te ordenen. Tijdens je presentatie is het belangrijk overzicht te hebben. Weet waar je bent in je presentatie.

    Houd ruimte in je presentatie
    Idealiter heb je in elke presentatie een bepaalde mate van interactie met het publiek. Wanneer je de presentatie uit het hoofd leert of voorleest kan het voorkomen alsof je van een autocue afleest. Probeer, ook als je de presentatie hebt uitgeschreven, zo natuurlijk mogelijk over te komen. Maak af en toe contact met het publiek, hoe spannend dat ook is.

Weet jij veel over dit onderwerp of heb je vraag? Laat hieronder een reactie achter.

Geef een reactie

Blijf op de hoogte

[yks-mailchimp-list id="4be02d3ee9"]

Social

twittericon

Jij en spreeksucces

Goed kunnen communiceren is belangrijk. Het zorgt er zelfs voor dat je meer uit het leven kunt halen. Dat je meer geluk ervaart. Spreeksucces helpt jou het meeste uit jouw communicatie te halen.

Meer

Privacy Policy