Wanneer stoppen met de speen

Een baby en een speen, ze horen bij elkaar, zo lijkt het. Eenmaal gewend aan een fopspeen wordt deze overal voor gebruikt: In slapen vallen, stoppen met huilen en een verdrietige bui verdrijven, een speen komt altijd van pas. Op deze manier staat een speen synoniem voor het oplossen van problemen. Wist je dat een fopspeen op termijn kan leiden tot problemen? Gedacht kan worden aan scheve tanden en zelfs een spraakgebrek. Wanneer moet je als ouder je kind laten stoppen met de speen? Het antwoord lees je hieronder.

Waarom heeft een baby een speen

Baby’s en kinderen vinden het fijn om op voorwerpen te zuigen. Hiervan worden ze ontspannen en rustig. Een baby de hele dag flesvoeding geven gaat niet. Om in de behoefte van de baby te voorzien wordt er vaak een speen aan de baby gegeven. Deze behoefte van de baby wordt ook wel zuigbehoefte genoemd.

Wanneer bestaat deze behoefte

Kinderen hebben alleen het eerste jaar een zuigbehoefte. In deze periode is een speen handig. Echter, vaak wordt de speen te lang gebruikt om het kind te kalmeren of goed te laten slapen. Een kind went hier snel aan en daardoor wordt het steeds moeilijker om te stoppen met de speen.

Gevolgen van de fopspeen

Te lang doorgaan met de speen kan tot spraakproblemen leiden. De tanden van de baby komen niet goed door, waardoor het kind op latere leeftijd moeilijker spreekt. Ook kunnen er gevolgen zijn voor de ontwikkeling van spieren in de tong en mond (te weinig spierspanning). Hierdoor heeft het kind de mond vaak open. Dit wordt in de logopedie ‘open mondgedrag’ genoemd. Gevolg is dat kinderen meer bacteriën oppikken en vaker ziek en verkouden (oorproblemen) zijn. Terzijde: de speen zelf is vaak ook een bron van bacteriën.

Waarom we te lang doorgaan met de speen

We willen ons kind graag een beetje ‘baby houden’, het gaat allemaal zo snel. Toch is het voor het zelfvertrouwen van een kind beter om gedrag te vertonen dat past bij de leeftijd en een speen hoort daar niet bij als je twee jaar of ouder bent.

Stoppen? maak er een verhaal van

Het uiteindelijke moment dat er gestopt moet worden kan lastig zijn. Mogelijk werkt het kind helemaal niet mee. Om het kind te stimuleren toch mee te werken kun je er een grappig verhaal van maken. Stop de speen in een envelop en vertel dat je de speen naar een kleine baby stuurt, die heeft de speen nodig. Eventueel kun je er een kleine beloning aan koppelen zodat het kind extra gemotiveerd is. Zet door, na wat protest zult u zien dat het werkt. Goed gedaan! Een extra compliment voor uw kind waardoor het meer zelfvertrouwen krijgt.

Weet jij veel over dit onderwerp of heb je vraag? Laat hieronder een reactie achter.

Geef een reactie

Blijf op de hoogte

[yks-mailchimp-list id="4be02d3ee9"]

Social

twittericon

Jij en spreeksucces

Goed kunnen communiceren is belangrijk. Het zorgt er zelfs voor dat je meer uit het leven kunt halen. Dat je meer geluk ervaart. Spreeksucces helpt jou het meeste uit jouw communicatie te halen.

Meer

Privacy Policy