Wat is communicatie

Mensen communiceren op verschillende manieren. Vaak wordt dit gedaan door middel van woorden. Nog vaker gebeurt dit impliciet, door middel van lichaamstaal of andere non verbale communicatie. Ook vindt communicatie vaak schriftelijk plaats.

Wat is de definitie van communicatie

Er zijn tal van definities over, wat communicatie is. Woorden-boek.nl stelt kort en krachtig: Het overbrengen van een boodschap.

Omdat communicatie gevoelsmatig voor iedereen wat anders behelst, is de definitie in hoge mate subjectief. Zeker als het gaat om de vraag: Wat is goede en slechte communicatie? Iemand die van nature veel spreekt heeft waarschijnlijk een andere opvatting over goede communicatie dan iemand die meer ingetogen is.

Wat is het doel van communicatie

Door te communiceren kunnen we onze gedachten, ervaringen en opvattingen overbrengen. Je zendt een boodschap. Als afzender is het belangrijk een boodschap zo duidelijk mogelijk over te brengen zodat de ontvanger de boodschap begrijpt.

Communicatie vindt voortdurend plaats en is meestal zo vanzelfsprekend dat je er niet eens over nadenkt. Een voorbeeld: Wanneer je degene waarmee je samenwoont een berichtje stuurt dat je ‘vanavond een uur later thuis komt’ is dit een vorm van communicatie waar je niet bij stilstaat.

Wanneer is communicatie effectief

Communiceren is één, effectief communiceren is twee. Wat is effectieve communicatie? Wanneer de ontvanger van de boodschap de boodschap niet ontvangt is er geen sprake van communicatie. Er tenslotte ook geen boodschap overgebracht. Het kan zijn dat de boodschap wel wordt overgebracht maar dat deze niet goed wordt begrepen. Wanneer jij een willekeurig persoon op straat aanspreekt en vraagt: Wie kwam er eerst? Begrijpt die persoon niet veel van deze vraag. Deze vorm van communicatie is daarom niet effectief omdat deze niet specifiek genoeg is voor de ontvanger. Ook communicatie die wel specifiek gericht is op de ontvanger kan niet effectief zijn. Denk aan een brief met veel stijl- en grammaticale fouten. Door het verwarrende taalgebruik kan deze brief door de ontvanger verkeerd geïnterpreteerd worden. Ook in zo’n geval is communicatie niet effectief.

Effectieve communicatie: Drie belangrijke punten

Effectieve communicatie kent drie belangrijke elementen, dit zijn:

  • Verzenden van de boodschap
  • Ontvangen van de boodschap
  • Begrijpen van de boodschap

Wat is het belang van communicatie

In onze maatschappij wordt voortdurend gecommuniceerd. Het is de manier om kennis over jezelf of je wensen en ervaringen te delen. Communicatie is sociale interactie. Stel je eens voor dat je bij een huisarts komt, niet vertelt wat de klachten zijn, maar wel een diagnose wilt. Of andersom, dat een autoverkoper niet wil vertellen welke specificaties de auto heeft.

wat is een communicatie uiting

Een communicatie uiting kan op verschillende manieren plaatsvinden. Bijvoorbeeld door iemand te vertellen dat je het warm hebt. Je deelt dan verbaal iets dat jij ervaart. Het kan ook zijn dat je jouw werkgever een brief stuurt waarin je aangeeft dat je ontslag neemt. Je deelt dan een besluit schriftelijk mede. Zo zijn er nog vele andere manier die kwalificeren als een communicatie uiting.

Wat is communicatie ruis

Ruis in de communicatie zorgt ervoor dat de boodschap door de ontvanger niet (goed) wordt begrepen. De oorzaken van deze ruis kunnen verschillend zijn, bijvoorbeeld:

  • Omgevingsgeluiden
  • Handicap (bijvoorbeeld doofheid)
  • Niet begrijpen van woorden
  • Verkeerd interpreteren van gedrag
  • Onduidelijke boodschap
  • Psychische toestand (bijvoorbeeld boosheid en verdriet)

Zorg dat je goed kunt communiceren

Het belang van goede communicatie is groot. Het zorgt ervoor dat jij je boodschap kunt overbrengen. Dit helpt je in je persoonlijke communicatie met anderen maar ook in je carrière. Goed kunnen communiceren is daarmee de basis voor een succesvolle toekomst.

Weet jij veel over dit onderwerp of heb je vraag? Laat hieronder een reactie achter.

Geef een reactie

Blijf op de hoogte

[yks-mailchimp-list id="4be02d3ee9"]

Social

twittericon

Jij en spreeksucces

Goed kunnen communiceren is belangrijk. Het zorgt er zelfs voor dat je meer uit het leven kunt halen. Dat je meer geluk ervaart. Spreeksucces helpt jou het meeste uit jouw communicatie te halen.

Meer

Privacy Policy